Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Коя е най-добрата игрална конзола?

Всяка система има своите предимства и недостатъци, а изборът зависи от преживяването, което търсите

06 декември 2017
11240 прочитания
3 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 2

На пазара на конзоли за видеоигри има трима основни играча, които са в люта конкуренция един с друг, като всеки от тях има уникални предимства и, разбира се, някои недостатъци. PlayStation 4 е лесен за ползване - Sony са направили мощна конзола, предназначена да привлече колкото се може повече играчи, а инвестициите вече до голяма степен са изплатени. Въпреки че Microsoft иска поне толкова хора да играят Xbox One, колкото и Play Station 4, компанията разчита основно на своята екосистема, която е по-отворена от тези на която и да е от другите конзоли. Xbox One поддържа кръстосано възпроизвеждане на игрите с Windows 10, а вграденият в архитектурата ѝ Mixer за пряко предаване онлайн определено е впечатляващ инструмент. В същото време Nintendo Switch, която не е толкова мощна като другите две конзоли, компенсира този технически недостиг с иновативен хибриден дизайн.

1

Затова тук ще разгледаме силните и слабите страни на PS4 Slim, PS4 Pro, Xbox One S, Xbox One X и Switch – информация, която ще е полезна за всеки, който иска за предстоящите празници да стане част от вълшебния свят на игралните конзоли.

PlayStation 4

PlayStation 4 е може би най-популярната конзола за сегашното поколение геймъри, като Sony многократно изпревари Microsoft и техния Xbox One, след като двете системи дебютираха през 2013 г. PS4 се появи на пазара на цена от 400 долара и включваше усъвършенстван AMD процесор и обещание за евентуална HDR поддръжка, въпреки че този основен модел по същество вече не съществува. Три години след пускането на PS4, Sony представи две модернизирани версии - PS4 Slim и PS4 Pro.

Slim версията отговаря напълно на името си - по-лъскава и определено по компактна версия на базовия модел, която обаче запазва техническите спецификации от 1.84-терафлопа AMD процесор, 500GB или 1TB големина на твърдия диск, както и Blu-ray и DVD поддръжка.

2

PS4 Pro e истинският ъпгрейд на Sony. Конзолата струва 400 долара и е значително по-тежка и обемиста от Slim версията. Най-забележителната му функция е възможността да се играе в 4K режим, което става възможно с помощта на процес, наречен шахматен рендеринг. Разбира се, това фактически не е истинско 4K, но е толкова близо, че е почти невъзможно да се намери разлика. PS4 Pro не съдържа никакви съществени подобрения на процесора или паметта в сравнение с PS4, въпреки че включва процесор AMD 4.20-терафлопа.

Но каква полза е 4K конзола, ако игрите не поддържат по-висока резолюция от 1080p? За щастие има доста голям набор от заглавия, оптимизирани за PS4 Pro с помощта на шахматен рендеринг или други техники за преоразмеряване. Списъкът с игри включва Abzu, Outlast 2, No Man's Sky, Resogun, Rez Infinite, Rocket League, Nex Machina and The Witness, Destiny 2, The Witcher 3: Wild Hunt, Uncharted 4: A Thief's End, Fallout 4, Overwatch, Resident Evil 7: Biohazard, Horizon Zero Dawn и Battlefield 1.

През последните няколко години Sony ефективно се ориентира към малките студия за производство на игри и креативни, масово популярни независими проекти. В последно време компанията обърна сериозно поглед и към виртуалната реалност.

PlayStation VR е впечатляваща добавка към възможностите за виртуална реалност, които дава конзолата на Sony. Разработката е налична от около година, но в PlayStation Store вече има над 100 варианта за виртуални изживявания, като в началото на 2018 г. се очаква да излязат още поне 60. И самият хардуер на PSVR предстои да бъде подобрен - актуализирана версия на VR-хедсета вече е в продажба в Япония.

Предимства и недостатъци на PS4 Slim

Предимства – VR, Blu-ray, игри от независими студия, ААА игри

Недостатъци – не поддържа 4К и UHD Blu-ray, джойстикът Dualshock 4 има кратък живот на батерията

Предимства и недостатъци на PS4 Pro

Предимства – всичко, изброено за PS4 Slim, PSVR, поддръжка на 4К

Недостатъци – не поддържа UHD Blu-ray, неудобен за пренасяне, джойстикът Dualshock 4 има кратък живот на батерията.

Xbox One

Ако има компания, която може да преодолее разликата между игралните конзоли и персоналните компютри, това е Microsoft. Екосистемата на Xbox е напълно съвместима с Windows 10 чрез програмата Play Anywhere – този тип игри за Xbox One поддържат кръстосано възпроизвеждане с Windows 10, което позволява на геймърите, които са фенове на конзолите, да споделят игри с техните PC-приятели или просто да играят безпроблемно което и да е заглавие и в двете системи. Плюс това, игрите от типа Play Anywhere за Xbox One автоматично са съвместими с Windows 10 без допълнителни разходи, както и обратно.

След като Microsoft представи платформата Play Anywhere по време на E3 2016, се наложи да се изясни кои игри действително ще са съвместими с новата функция, което наложи технологичният гигант да промени тази категория от "всяко ново заглавие, публикувано от Microsoft Studios" до "всяко ново заглавие, публикувано от Microsoft Studios, което показахме на сцената на E3 тази година". Фенове не останаха доволни от промяната, въпреки че към днешна дата има много високопрофилни игри в списъка "Play Anywhere", включително Cuphead, Tacoma, Forza Motorsport 7, Middle-earth: Shadow of War, Resident Evil 7: Biohazard, Gears of War 4, Thimbleweed Park, Ruiner and We Happy Few.

3

Подобни комуникационни проблеми преследват Microsoft още от дебюта на Xbox One. В началото от компанията представиха Xbox One като “винаги онлайн конзола”, което позволява по-лесни актуализации, вход за разработчици и т.н. Потребителите не бяха впечатлени от това, аргументирайки се, че една система, която винаги е онлайн, несправедливо би лишила много хора от възможността да играят на нея, предвид разликата в качеството на интернет мрежите в различните точки на света. След поредица от несполучливи актуализации, Microsoft в крайна сметка се отказа от постоянната свързаност на своята конзолата.

 Днес има два модела Xbox One на пазара - Xbox One S и Xbox One X. И въпреки че много хора твърдят, че всички конзоли в днешно време изискват постоянна интернет връзка, за да функционират правилно, нито един от двата варианта на Microsoft не изисква това.

3 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Игри"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Коя е най-добрата игрална конзола?"    

абонамент за бюлетина